وزیران خارجه شش کشور آلمان، فرانسه، اندونزی، لیختناشتاین، مغولستان، و آفریقای جنوبی در نشستی در شهر اولانباتور در مغولستان خواهان لغو فوری محدودیتهای کنونی طالبان بر زنان افغان شدند.
در بیانیه این نشست، که روز جمعه ۹ تیر (۳۰ ژوئن) در وبسایت وزارت خارجه مغولستان منتشر شد، آمده است که آنان خواستار مشارکت کامل، برابر، جدی، و ایمن زنان و دختران در افغانستاناند. در این نشست، که به مدت دو روز در روزهای هشتم و نهم تیر برگزار شده است، از طالبان خواسته شده است که فورا از سیاستها و اقدامهایی که زنان را از اساسیترین حقوقشان و از جمله حق آموزش و اشتغال، آزادی گشتوگذار، و مشارکت جدی در زندگی عمومی محروم میکند، دست بکشند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیران خارجه این شش کشور همچنین از تمام سازمانها و کشورهای دیگر خواستهاند که بر پایه منشور سازمان ملل متحد، از نفوذشان برای لغو این سیاستهای سختگیرانه طالبان علیه زنان افغان استفاده کنند.
وزیران خارجه کشورهای آلمان، فرانسه، اندونزی، لیختناشتاین، مغولستان، و آفریقای جنوبی در حالی این درخواستها را مطرح کردهاند که در نزدیک به دو سالی که از سلطه طالبان بر افغانستان میگذرد، این گروه قوانین سختگیرانهای علیه زنان افغان وضع کردهاند و این بخش از جامعه را از آموزش و کار محروم کردهاند. طالبان همچنین زنان را از رفتن به پارکهای تفریحی منع کردهاند و حتی فروشگاههایی را که زنان مدیریت میکردند، از جمله نانواییها را، بستهاند.
در ماه ژانویه امسال، وزیر آموزش عالی طالبان کار، تفریح، ورزش، و رفتن زنان به پارکها را «بیعزتی» خواند و تاکید کرد که دولت پیشین افغانستان «راه اهانت و بیعزتی» زنان افغانستان را فراهم کرده بود.
ندا محمد ندیم، وزیر آموزش عالی طالبان که روز ۲۹ آذر سال گذشته فرمان منع تحصیل زنان در دانشگاهها را صادر کرد، تاکید کرد: «اگر بگذاریم زنان در سازمانهای غیردولتی کار کنند، پارک بروند، بیحجاب باشند و ورزش کنند، [آنگاه] به خداوند و علما و مردم مسلمان چه پاسخی بدهیم؟»
در همین ماه، اعمال ممنوعیت طالبان شامل حال مغازهها و کسبوکارهایی شد که زنان مدیریت میکردند. این گروه در شماری از شهرهای افغانستان، مانند مزار شریف، دستور دادند که بازارهای زنانه، که فروشندگان و مشتریان زن دارند، باید تعطیل شوند.
منع کار زنان در دفاتر سازمان ملل متحد نیز از دستورهای جنجالی این گروه بود که با واکنشهای تند سازمانهای بینالمللی و کشورهای جهان روبهرو شد، تا جایی که سازمان ملل متحد اعلام کرد که به گزینه خروج از افغانستان فکر میکند. با وجود این نیز گروه طالبان کوتاه نیامدند و از تصمیمشان عقب ننشستند. سازمان ملل متحد مجبور شد بدون حضور کارمندان زن به فعالیتش در افغانستان ادامه دهد.
ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، بهتازگی نیز در فرمانی که صادر کرد از زنانی که در استان قندهار در بخش مهاجرت کار میکنند خواست که هرچه فوری کارشان را ترک کنند. بر اساس نامهای از وزارت امور مهاجران و عودتکنندگان طالبان که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، رهبر طالبان مجددا فرمان منع کار زنان در سازمانهای کمکرسان خارجی در قندهار را صادر کرد.
این در حالی است که حدود چهار هفته پیش، یان آگلند، دبیر شورای پناهندگان نروژ، پس از سفرش به قندهار اعلام کرد زنان کارمند در این نهاد و برخی نهادهای دیگر در قندهار اجازه برگشت به کار یافتهاند.